аптеки аптека, София, лекарства, дефицит, коронавирус

Фармацевтите подписаха анекса към договора с НЗОК и искат оставката на шефа ѝ Петко Салчев

Българският фармацевтичен съюз подписа анекса към договора със здравната каса, с което се гарантира достъпа до лекарства на гражданите.

Анексът беше подписан, но под условие. От фармацевтичния съюз дават срок от две седмици на здравната каса, за да приеме техния меморандум с искания, а именно по-справедливо заплащане за обслужване на рецепти към здравна каса. До този момент те получават по два лева, искането е да бъде четири лева, защото 75 процента от лекарствените продукти, които предлагат в аптеките, са именно такива, които се отпускат по каса и това ощетява собствениците на аптеки.

За обслужване на така наречените Covid рецепти искат да получават по десет лева на рецепта като признание за първа линия, защото те също имат пряк сблъсък с пациенти, които към този момент са заразени, освен това искат да бъдат направени и промени в здравно-информационната система, която към този момент допуска грешки от страна на личните лекари и така обслужената рецепта в последствие от фармацевта не се покрива от касата и е за сметка на фармацевтите.

Точно след две седмици ще стане ясно какво ще се разберат фармацевтичният съюз и касата. Ако исканията им не бъдат изпълнени, има вероятност договорът да не бъде продължен. Вече имат връзка и с регионалните си колеги, които са заявили готовност да ги подкрепят и освен това са на мнение, че искат оставката на управителя на здравната каса професор Петко Салчев, така, както беше поискана и от Българския лекарски съюз.

- реклама -