ваксини
сн. БГНЕС

Фармацевтичните компании са уверили ЕК, че всеки ден ще увеличават производството на ваксини

Фармацевтичните компании, с които ЕС има договор за доставка на ваксини срещу COVID-19, са поели ангажимент, че оттук нататък всеки ден ще увеличават производствените капацитети. Това каза евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Той допълни, че на срещата с доставчиците на ваксини в Европа са поставени много остри въпроси.

„Нашата цел не е да се съдим и наказваме, а да доставим по най-бързия начин най-много ваксини до всеки европейски граждани, за да възстановим по-бързо икономическия и социален живот в Европа. Шефовете на фармацевтични компании, с които комисията има договори за доставки, дадоха обяснение, че е много трудно производството на всяка от ваксините“, обясни още Ковачев.

Те са заявили, че в една ваксина има стотици компоненти, съответно веригите на доставки са много комплицирани и сложни.

„Обещаха, че оттук нататък всеки ден ще увеличават производствените капацитети на совите компании, така че подписаните договори да бъдат спазвани. Европейският съвет ще помага за увеличаване на този производствен капацитет. Основното все пак е заедно да помогнем на тези компании да увеличат производствения капацитет и да спазват договорите, които са подписали. Беше ясно заявено от шефовете на фармацевтичните компании, че доставките трябва да бъдат предвидими, както е записано в договорите“, обясни евродепутатът.

Андрей Ковачев допълни, че компаниите трябва да бъдат подготвени при нужда да се направят нови ваксини, които да покриват възможни бъдещи мутации на вируса. Засега такава нужда няма, тъй като всички варианти на вируса се покриват от сегашните ваксини, каза още евродепутатът.
Андрей Ковачев коментира, че има вероятност ЕС да наложи забрана за износ на ваксини, които се произвеждат на територията на Общността докато не се изпълнят договорите, подписани от ЕК.

източник: Радио „Фокус“

- реклама -