лекарства, COVID, зона, коронавирус, НЗОК, осигурени

Фармацевти: Всички лекарства поскъпнаха, има перманентна липса на антибиотици в аптеките

Цените на лекарствата у нас са се повишили с около 10%, отчитат фармацевти.

„Повишили са се цените на лекарствата най-вече без лекарско предписание, защото там е най-възможно. Разбира се, и във всички други нерегламентирани стоки – козметика, добавки, санитарно хигиенни материали. Неприятното е, че са засегнати всички продукти, а не като друга година, когато един производител решава да вдигне с 1-2% цените. Сега го правят всички, и то в много по-големи размери“, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по Bulgaria ON AIR.

По думите му липсата на лекарства в аптечната мрежа е станало перманентно.

„Вече от близо 2-3 години е силно изразено. Има много фактори, които влияят на това – от паралелния износ до производствени проблеми и нарушени вериги на доставки. Основните групи лекарства, които липсват от пазара, са антибиотиците. На практика няма група, която да не е засегната“, допълни Костов.

Управителят на голяма верига лаборатории Недялко Калъчев изтъкна, че в сегашната ситуация са доста притеснени, защото има постепенно поскъпване и сериозно отражение над веригите за доставка, които също водят до поскъпване.

„Налага се да се увеличат и коригират ставките за транспорт. Проблемът е с повишаването на цените, особено на енергията. Нашите цени, по които Здравната каса заплаща, са единствените, които не са коригирани. В момента продължаваме да работим на цените от 2014 година. По-малките лаборатории вече са на загуба“, каза Калъчев.

Мнението на Николай Костов е, че намаляването или премахването на ДДС за лекарствата би било много социално и много добре за техните клиенти/пациенти, но на аптеките, като финансово състояние, това няма да се отрази.

- реклама -