генерици

Фармацевти алармират: Има логистичен проблем с доставките на лекарства

Фармацевти алармират: Има логистичен проблем с доставките на лекарства.

За проблемите, свързани с достъпа до лекарства и фармацевтични услуги в България,

говориха на пресконференция в Сандански представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

В началото председателят на БФС Димитър Маринов посочи, че преди 17 години на същата дата е

била учредена организацията на магистър-фармацевтите „Български фармацевтичен съюз“.

Една от основните задачи и цели, които си е поставил съюзът,

е именно достъпът до лекарствени продукти и фармацевтични услуги, каза секретарят на БФС Светослав Крумов. Той обясни, че ролята на фармацевта е именно да пази обществото от прекомерна употреба на лекарства и да намалява обществените разходи. Лекарствата трябва да са налични в достатъчни количества, за да задоволят нуждите на пациента, но освен това те трябва да бъдат и в аптеките, а не в складове. За да може да се случва това, трябва да има добре развита конкурента и национална дистрибуторска мрежа, която да ги достави, коментира Крумов, предаде БТА.

По думите му в България, освен производствените и логистични проблеми, има и други особености. „България е една от малкото държави, които нямат реална представа каква е употребата на лекарства в страната“, каза Крумов. Той посочи, че статистика се води единствено по отношение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От БФС искат всички лекарства по лекарско предписание да бъдат изписвани и изпълнявани изцяло с електронна рецепта, за да може да има обективна информация какво се употребява и какво е необходимо, каза Крумов.

Той посочи, че у нас цените на лекарствените продукти са най-ниски и често лекарствата стават обект на т.нар. „паралелен износ“. По думите му и при търговията на едро има нелоялни практики. Крумов обясни, че според фармацевтичния съюз много повече лекарства трябва да се реимбурсират на по-голяма стойност.

- реклама -