фармацевт
сн. БГНЕС

Фармацевт пред FN: Електронните рецепти са панацеята срещу самолечението и дефицита на лекарства в моменти като сегашния

С увеличението на броя на болните от коронавирус у нас, от аптеките започнаха да изчезват лекарствата за домашно лечение. В това число и антибиотици.

А на този фон в интернет се разпространяват различни формули за самолечение на ковид, които очевидно стават все по-популярни. Пред какви предизвикателства са поставени фармацевтите, които още от началото на пандемията работят на първа линия и как работят те във времена, в които искат или не, трябва да дават лекарства без да им се покаже рецепта.

Разговаряме с магистър-фармацевта Лилия Желева.

– Преди всичко нека да кажем, защо хората не бива да се самолекуват с антибиотици и не трябва да ги взимат превантивно, в опит да избегнат заразяване от COVID-19?

– Превенция с антибиотично лечение няма. Колкото до лечението, не случайно наричат лечението с антибиотик „изкуството на медицината“, защото се изисква много рафиниран подход кога и с какъв медикамент да подходиш към определен здравословен проблем. Това означава да се нацели правилно лекарството, за да няма опит-грешка. А, това може да направи само опитен специалист, който е наясно какво действие има всеки един вид антибиотик, каква да е дозата, колко да продължи периода на прием. Хората също така трябва да бъдат наясно, че антибиотичното лечение, което сами предприемат без медицинско предписание в последствие може така да обърка организма, че когато наистина се нуждаят от този антибиотик, той да е развил резистентност. Като цяло проблема с резистентността на бактериите е много актуален днес именно заради прекомерната употреба на антибиотици през последните 10-15 години.

– И какво се случва ако сами си предпишем лечение с антибиотик?

сн. БГНЕС

– Вижте, в социалните мрежи, Фейсбук групи хората споделят лекарствените комбинации, които са им изписани от лекуващия лекар с останалите потребители. Има една немалка група пациенти, които по различни причини не искат да се знае, че са болни – най-вече по социално-икономически причини. Те идват в аптеката с този списък и казват, личния лекар ми ги предписа. Как трябва да постъпи фармацевта в тази ситуация – да върне човека за рецепта? Няма как, знаем, че действително в повечето случаи личните лекари лекуват болните от корона пациенти по телефон. И в момента ние реално всеки ден, многократно извършваме нарушения, продавайки без рецепта лекарства, които се изписват само от лекар. Защото не знаем дали той наистина е посетил или разговарял с лекаря си, има ли доказана коронавирусна инфекция или просто е притеснен, че кашлицата му е COVID-19.

– Това е доста парадоксална ситуация. Как може да се излезе от този кръг?

Отговорът е само един и той се нарича електронни рецепти. Казват как ще се справят с това възрастните хора, много от тях нямат дигитални устройства? Но пациента изобщо няма нужда да се намесва по линията лекар-фармацевт. Първият изписва лекарствата и в електронното досие на пациента се появява рецептата. Честно казано аз съм фармацевт и самата технология как да става това не ми е ясна, а и това не ми е работата. Очевидно трябва да се изгради някаква сложна система, но времената показват, че повече от всякога такава ни е нужна. И със сигурност мога да кажа от това, с което се сблъсквам ежедневно, че електронните рецепти ще пресекат злоупотребите с лекарства и самолечението – нещо към което много българи са направо пристрастени. Така вероятността да има дефицит на медикаменти в подобни кризисни ситуации се намалява до минимум.

Но, ако ми позволите да се върнем отново на въпроса за самолечението с антибиотици, бих искала да допълня още нещо много важно. Разбира се, на всеки медикамент в описанието има препоръчителен прием, но предписването винаги е индивидуално по преценка на лекуващия лекар. Много често хората се чувстват добре след първия или втория прием на антибиотика и решават, че вече са се излекували и няма нужда повече да го пият. Но, спирането на лекарството преди предписания период също може да има последици, като например повторно задълбочаване на бактериите причинители.

сн. БГНЕС

– Да, но има твърдения, че вина за повишаващата се резистентност срещу антибиотиците имат не толкова самолечението, но и използването им в болничната помощ, както и предписването им от лекари, които ги дават на пациентите за щяло и нещяло…

– Аз не мога да коментирам решенията на лекарите, но резистентността е безспорен факт, който е научно доказан. И самолечението на пациентите само задълбочава този проблем.

- реклама -