паркове, планини, забрана

Фандъкова: Започваме 3-годишна програма за по-добър достъп до Витоша

Инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктурата на Витоша с 3-годишна програма, която ще реализираме с ръководството на природен парк „Витоша“. Тази година ще се възстанови заслон „Комините“ и ще се изгради заслон „Боянски водопад“. Общината ще възстановява туристическите алеи от „Златните мостове“ до хижите „Кумата“ и „Момина скала“. Ще заработят отново 11 чешми в Дендрариума и туристически център „Златни мостове“, както и ще се обновят 4 маршрута в местностите „Живата вода“, „Бай Кръстьо – Комините“ и др. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя присъства на подписването на споразумение за сътрудничество между Столична община, чрез фондация „София – европейска столица на спорта“ и природен парк „Витоша“. Двете структури се ангажираха да инвестират в подобряване на туристическата инфраструктура и да продължи организирането на спортни събития и празници в планината.

Тази година ще се организират и обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване хижа „Буерица“, която беше реновирана през 2018-2019 г. Първото обучение е на 19 юни и се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и Планинската спасителна служба.

„Заедно с природен парк „Витоша“ миналата година възстановихме заслона по пътя към Алеко и пътищата към местност „Меча поляна“. Изградихме и площадка за спорт на хора с увреждания на Игликина поляна по инициатива на Дойчин Боянов от НСА. За да подобрим достъпа до Витоша от 1 юни намалихме интервалите на автобусите до планината. Автобус №63 до „Златните мостове“ е с допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и с намалени интервали през уикенда. Автобус №66 до „Морените“ за първа година ще се движи и в работни дни и с намалени интервали през уикенда. Продължаваме с обновяването на автобусите за Витоша – към 10-те автобуса, които купихме ще добавим още 5 нови, за които в момента тече процедура за доставка“, подчерта Фандъкова.

- реклама -