164 ДГ, Горна Баня, протест, директорка, уволнена, родители

Фандъкова: Всички детски градини на територията на Столичната община са готови да отворят на 4 януар

От понеделник, 4 януари, ще отворят училищата за учениците от 1-ви до 4-ти клас, детските градини и яслите в София. Това информира кметът Йорданка Фандъкова. Тя провери приключилия ремонт на сградите на 90-та детска градина „Веса Падпалеева“ в кв. „Надежда“.

„Подготвили са градината, дезинфекцирали са я, екипът е на място. Готови да приемат с много строг филтър, с непрекъснати дезинфекции“, заяви тя и подчерта, че в рамките на седмица ще следят данните, за да се реши как поетапно да се върнат и по-големите ученици.

„Коледа ни донесе надежда с идването на ваксините, ваксинацията започна. Имунизацията на медиците, включително в общинските болници, вече 75 души са имунизирани. Продължава тази имунизация, но процесът ще отнеме време, така че не трябва да отслабваме вниманието си, трябва да бъдем дисциплинирани „, добави още тя.

Не е нужно родителите да взимат бележки от личния лекар.

На място в детската градина ще се попълват декларации, че детето не е било контактно с болни лица, допълни столичният кмет.

Кметът Фандъкова припомни, че с новата програма, разработена от общината се очаква до 3 години да бъде решен проблемът с недостига на децата на възраст между 3 и 6 годишна възраст.

Във връзка с предложението на министъра на туризма ресторантите в хотелите да работят до 00:30 ч. на Нова година, кметът призова да не се отпускаме, да бъдем много внимателни и стриктни и обяви, че по време на коледните празници не са били установени нарушения. Тя посочи, че натискът върху болниците в София е намалял чувствително, но това не трябва да ни успокоява докато всички придобият имунитет.

По отношение на ураганния вятър, който бушува в града, Фандъкова заяви, че до момента са реагирали на 44 сигнала за паднали склони и дървета.

„Това нанесе щети. Екипите на аварийната дирекция както и на пожарната са реагирали до този момент на 44 сигнала предимно паднали клони и дървета, също така строителни огради и елементи от билбордове. Това трябва да бъде възстановено от собствениците, а падналите дървета се премахват от нашите екипи. Едновременно с това около 15 до този момент клони или дървета са почистени в парковете и градините на София“, обобщи кметът, а нанесените щети върху движимите собствености трябва да се поемат от застрахователите.

- реклама -