Йорданка Фандъкова, кмет, София, детски градини, строителство

Фандъкова: „Топлофикация“ и МФ да изяснят откога се начислява 9% ДДС при изравнителни сметки

Поискала съм до края на деня екипите на „Топлофикация“ и Министерството на финансите да изяснят окончателно въпроса откога се начислява девет процента данък добавена стойност (ДДС) при изравнителните сметки.

Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя смята, че е важно гражданите да бъдат уведомени, а при необходимост – сметките да бъдат коригирани.

Кметът припомни, че с промени в закона от началото на юли ДДС на потребената топлинна енергия е девет на сто.

Фандъкова заяви, че е получила уверение от служебния министър на енергетиката, че има достатъчно количества газ.

„Ако цените останат такива, каквито са в момента, изчисленията на експертите са, че нови 500 милиона лева ще бъдат натрупани до края на годината заради разликата в цените, на които „Топлофикация“ купува газ – около 300 лв. за мегаватчас, и на които продава – около 120 лв. за мегаватчас, коментира тя.

Хубавото е, че Министерството на енергетиката припозна плана на общината за модернизация на дружеството, каза още кметът. И подчерта, че е важно да се намерят трайни решения за оздравяване.

На въпрос за евентуална национализация на „Топлофикация“, Фандъкова припомни, че собствеността на дружеството е 100 процента общинска. Кой е собственикът, ще бъде решено от общинския съвет и Министерството на финансите така, че да бъде най-удобно за по-бързото реализиране на плана за модернизация, отбеляза още столичният кмет.

Фандъкова провери днес изпълнението на дейностите по облагородяване на т.нар. кална точка в кв. „Света Троица“. Тя отбеляза, че 59 пространства са били облагородени за две години. Само за тази година се изпълняват 39 проекта във всички 24 района на София. Фандъкова каза, че премахването на калните точки цели подобряването на качеството на въздуха и облагородяването на междублоковите пространства. Мястото, което тя посети днес, е превърнато в квартален паркинг със засадени нови дървета, очаква се да бъде засадена и трева. Кметът на район „Илинден“ Иван Божилов каза, че отнема около месец да се изпълни проектът.

Заместник-кметът Десислава Билева увери, че чистотата на въздуха е приоритет. Тя посочи, че над два милиона лева са отделени за 2020-2021 г. Тази година в бюджета на общината само за кални точки са заделени 1.5 милиона лв. Има остатък в бюджета от 600 000 лв., които отново ще бъдат дадени за изпълнението на тази кампания. Очаква се още 13 нови обекта да бъдат финансирани.

- реклама -