Фандъкова, въздух, мерки, контрол, болници
Снимка: БГНЕС

Фандъкова: Сега не е време за политически битки заради мерките, време е за обединение

В момента ние нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха.

Това заяви пред Нова телевизия кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Вчера, днес, както беше прогнозата, нямаме проблем със замърсяването. Разбира се, на мен ми се иска да нямаме огромни пикове, каза Фандъкова и като основен източник на замърсяване посочи горенето на твърдо гориво.

Комплекс от причини довеждат до замърсяване – всичко, което генерира градът остава долу при нас, каза градоначалникът.

Тя съобщи, че 55 хиляди домакинства в София се отопляват на дърва и въглища.

Има такива и в централните части на града, не само в кварталите, посочи Фандъкова.

Вече има над 2500 домакинства, които искат да подменят печката си безплатно. На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии, каза още Фандъкова.

Кметът посочи, че замърсяването и запрашаването идва и от строителните обети.

Фандъкова съобщи, че вече е изготвен нов доклад, който ще се разгледа на следващата сесия на Общинския съвет, за да може „зеления билет” да се обявява много по-рано, отколкото до сега.

Фандъкова коментира и спазването на противоепидемичните мерки от страна на гражданите.

Повечето хора в София спазват мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Хората са отговорни, но проверките продължават, заяви тя.

Градоначалникът съобщи, че над 7000 са проверките, които са извършени към този момента на карантинирани лица. Относно контрола в градския транспорт, Фандъкова подчерта, че 7 екипа следят за носенето на предпазна маска в автобуси, трамваи, тролейбуси и метро.

„Както всеки един човек и аз имам близки и приятели, които вече са болни, или са преболедували коронавируса. Това се случва навсякъде, затова е много е важно да спазваме мерките – маските и дистанцията са най-лесните, но и най-ефективните от тях”.

„Много внимателно следим данните всеки ден. Мерките се предприемат на базата на тях. Трябва непрекъснато да правим баланс, така че да се вземат мерки, които ще доведат до намаляване на случаите”, каза тя.

Сега не е време за политически битки на тази тема. Смятам, че е време за обединение и за ангажимент и внимание към експертното мнение”, коментира Фандъкова.

Тя заяви, че в София през лятото е направено всичко възможно, за да бъдат оборудвани болниците.

„Четири общински болници имат открити COVID-отделения. Поисках и директорите да пуснат в отпуски лекарите, така че да си починат през лятото и да са готови за есента”, каза още тя.

И допълни: „Разбира се, недостигът с лекари не е от вчера, той е проблем от години. Едва ли сега е моментът, в който той може да бъде решен. Трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим всички лекари”.

Ако има проблеми на Коледния базар, категорично ще го затворим, каза още тя и подчерта, че за да се избегне струпването на много хора тази вечер светлините на коледната елха при НДК ще бъдат запалени без празнична програма.

- реклама -