Фандъкова

Фандъкова събира кризисния щаб за анализ на ситуацията след бурята снощи

Столичният кмет Йорданка Фандъкова събира кризисния щаб за анализ на ситуацията в София след снощния проливен дъж.

„Имаме обективна възможност да преценим къде са били почистени шахтите и къде не, и там, където работата не е свършена добре, ще предявя претенции“, каза Фандъкова по време на проверка на почистването на участък от Владайска река. Тя обясни, че обстановката в града е възстановена в ранните часове на деня, а вчера са получени над 1500 сигнала, голяма част от които вече са обработени.

„До момента от всички сигнали, които са получени до момента, от тях над 900 са за наводнени обществени и частни сгради. От всички тези сигнали само 3 са за паднали дървета в реки. Към момента нямаме данни за сериозни щети по инфраструктурата“, обясни Фандъкова.

Тя беше категорична, че при количества от 50 л на квадратен метър за по-малко от час, няма канализация, която да поеме такъв огромен обем вода на момента.

„Показателно затова дали са били почистени шахтите е колко бързо след спирането на обилния валеж се оттича водата. Като цяло проблеми, свързани с оттичането на водата в града почти нямаше. Там където имаше те бяха свързани или с подземни нива каквито са подлезите и транспортните тунели или са свързани със самата инфраструктура. Преди няколко години те бяха над 100 сега сме ги свели до под 20 такива участъци, които винаги се наводняват заради проблеми с инфраструктурата. Постепенно с ремонтите на улици и булеварди броят на тези участъци намалява“, каза Фандъкова.

Тя благодари на екипите, които са реагирали незабавно, както и на пожарните служби, които се включили и в отводняването на протеклите метростанции.

„Държа да подчертая, че метрото не е спирало да се движи. Имаше наводнени няколко станции и то от няколко входа, които бяха затворени, за да могат да се почистят. Станциите на метрото бяха наводнявани от огромното количество вода, което се стичаше по стълбите“, коментира тя.

Заедно с директора на Метрополитен ще огледат входовете и ако има възможност ще се издигнат допълнителни стени, но това не е препоръчително. „За мен е важно канализацията долу да работи, за да може максимално бързо да се отводнява“, добави Фандъкова.

Столичният градоначалник обърна внимание и на подлезите на бул. „България“, които от години се наводняват при обилен валеж. Според нея проблемите там могат да се решат единствено с ремонт на съоръженията.

Фандъкова каза още, че очаква от „Софийска вода“ и почистващите фирми да си вършат работата. Тя подчерта, че ако те не си бяха свършили добре задълженията е нямало да видим толкова бързо отводнени улици. Градоначалникът каза, че общината ще продължи сериозната работа по превенцията – почистване на речни корита, дерета и шахти.

- реклама -