детска градина Панагюрище, коронавирус
сн. БГНЕС

Фандъкова: През август обявяваме 1500 свободни места за детските градини

1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини ще бъдат обявени през август. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след като инспектира ремонтните дейности на бул. „България“.

„След второ класиране останаха около 2800 свободни места. Част от тях са местата, които сме предвидили и запазили за децата с хронични заболявания и децата със специални образователни потребности. Тези места не се заемат в голямата си част. Ние ще запазим достатъчно места, така че ако има такива деца, да могат да намерят място в детска градина. Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват в София“, обяви Фандъкова. Тя поясни, че ще внесе доклад за тези нови места в Столичния общински съвет, който се надява да бъде приет от общинските съветници.

сн. БГНЕС

Отпуснатите 15 милиона ще се използват само и единствено за ново строителство.

„Това са 7 детски градини и 4 училища, чиято обща стойност е 36 млн. лв. За част от тях, за които са готови районните кметове, ще започне веднага строителство. Очаквам да участваме и в програмата на правителството, така че да получим още финансиране“, коментира тя и добави, че ако искаме места в детските градини, не трябва да се спира със строителството им.

сн. БГНЕС

„До седмица почваме строежа на нова детска градина за 8 групи в „Манастирски ливади“, в район „Студентски“ до края на месеца, в район „Люлин“ има готовност. В „Красно село“ също подготвят проект. Кметът на район „Връбница“ изкупува терен за строителство на детска градина и е намерил друг, който е подходящ, и ще получи срещу обезщетение“, посочи кметът.

Кметът на район „Витоша“ Теодор Петков обяви, че е готов да започне строителство на нова детска градина.

„Район „Витоша“ е готов с две разрешения за строеж. Първото, за което ще кандидатстваме, е за нова сграда на филиал на 116 ДГ в кв. „Павлово“. Тя ще е двуетажна сграда за 4 групи. Другото, за което ще кандидатстваме, е разширение на боянското училище“, посочи той.

От своя страна Йорданка Фандъкова припомни, че с плановете, които имат за тази и следващата година, ще изчерпат терените, които са подходящи по сега действащото законодателство.

Ето защо Общината поиска промени в Наредба на здравното министерство и в тази на регионалното ведомство, които касаят условията и реда за строителство на сгради за детските заведения.

„Идеята е да може да се намали исканото отстояние от 15 м. Това ще даде възможност да се строи за повече деца в много от терените. По изчисления на главния архитект Здравко Здравков в половината от детските градини може да се изградят допълнителни помещения за допълнителни групи“, уточни тя и поясни, че новите предложенията вече са качени за обсъждане, което ще продължи 14 дни.

- реклама -