билета

Фандъкова предупреди, че ще се режат линии, ако трябва да има компенсации за поскъпването на билета

Столичният общински съвет ще обжалва решението на съда, с което беше обявено за незаконно поскъпването на билета за градския транспорт. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Увеличението от 1 лев на 1.60 лв. влезе в сила от юни миналата година.

На въпрос дали и как хората в София ще бъдат компенсирани хората заради по-високите цени на билета, ако съдът отмени окончателно наредбата, Фандъкова посочи, че може да се стигне до съкращаване на някои линии.

„Всеки жест струва пари, така че нека отново подчертая, че в мотивите на съда се казва, че за да могат да се намалят разходи, тъй като транспортът струва пари и модернизацията струва пари, за да се намалят разходите, се предлага намаляване и съкращаване на линии. Ние не можем да си позволим да се съкратят линии, защото по всяка линия се возят хора и дори и да не е печеливша линията, ние сме длъжни да осигурим този транспорт“.

Фандъкова не се съгласи с мотивите на съда, че хората не могат да купуват дългосрочни карти, тъй като след увеличението масово се купували различни видове карти. Така пада цената на пътуването, а „за пенсионери, ученици и студенти картите са много по-евтини от цената дори на стария билет. В част от случаите се пътува за 0.50 лв. за пътуване, и дори по-ниско“, добави кметът на София.

Йорданка Фандъкова

Предстои да се направят необходимите разчети, за да продължи модернизацията на градския транспорт.

„За три години подменихме над половината от автобусите. Продължаваме тази програма. Вече подготвяме процедурите за електробуси, които да бъдат и нови, и модерни, и щадящи околната среда, така че тези усилия ще продължат“.

Каквото реши съдът, това ще се случи, добави Фандъкова.

По повод големите опашки за първи клас в някои столични училища, тя посочи, че вярва на директорите и на педагогическите съвети закритериите, по които децата се класират.

„Трябва да се направи така че децата, които живеят до училищата да намерят място в тях. В първи клас е най-логично да учат децата, близо до дома си“.

Във връзка с протестите в „Красна поляна“ на граждани, живеещи около Виетнамските общежития, Фандъкова припомни, че там са настанени хора от ромски произход още през 1993-1994 г. Те са настанени от всички райони на столицата и страната и имат настанителна заповед и адресна регистрация. „Тези, които са без регистрация, ще бъдат изведени, а за тези, които имат такава заповед, ще трябва да им се потърси ново място за живеене“, категорична беше кметицата.

„От година и половина не се настаняват нови семейства там, за да се освободят постепенно жилищата и да се съборят след това сградите, защото самите сгради са за събаряне. Ще се работи поетапно – ще се освободи един блок, ще бъде съборен и така с другите блокове”, каза още Фандъкова.

- реклама -