Фандъкова мерки проверки дистанция

Фандъкова: Пандемията показа, че българският учител може да се справя с всяка ситуация

Пандемията показа, че българският учител може да се справя с всяка ситуация.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по Нова телевизия.

„Честит празник на всички българи, на пазителите на българския дух, на хората, които работят в сферите на образованието, науката, културата и изкуствата. Те продължават да пазят българския дух и им благодарим днес от сърце. Благодарим на учителите, защото те наистина станаха супергероите. Родителите също влязоха в темата „образование“. Някои родители доста се занимаваха с децата. Пандемията показа, че българският учител може да се справя с всяка ситуация. Много бързо се адаптираха колегите, много бързо училищата поеха новите предизвикателства. Смятам, че се справиха отлично“, каза още тя.

Кметът на София подчерта, че няма разлика в оборудването на училищата, които са в центъра на столицата, и тези, които са в периферията.

„На територията на Столична община нямаме технологични проблеми. Тук ролята на учителите и директорите е много голяма. Благодаря им от сърце. Много бърз те започнаха да използват новите технологии и да ги интегрират в образованието. Вече сме на прага на хибридното обучение, което извън пандемията ще помага и надгражда традиционното образование, което безспорно е най-важно. Децата в този момент имат нужда от живо общуваме с учителите и съучениците си“, поясни Фандъкова.

Тя посочи, че в София има много млади учители, а увеличението на учителските заплати в последните 4 години е двойно.

„Целта за увеличението на учителските заплати се случи в последните 4 години – двойно се увеличиха. Аз бях един от проводниците и защитниците на тази идея, именно за да привлечем млади хора. Колегите, които работят от години, имат нужда от този стимул, но те така или иначе бяха вдъхновени и мотивирани“, допълни Фандъкова.

По думите й вече има много качествени кандидати за учители.

- реклама -