Йорданка Фандъкова, кмет, София, детски градини, строителство

Фандъкова: Около 75-80% от леглата в софийските болници са заети

В болниците все още има свободни легла както за неусложнени пациенти, така и за такива, които се нуждаят от сериозна грижа.

Около 75-80% от леглата в софийските болници са заети към днешния ден.

Числата обаче са динамични, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред бТВ.

Новото затваряне заради повишаването на броя на заразените с COVID-19 коментира столичният кмет. Основната ни грижа за София е била винаги хората, които се нуждаят, да получават качествено лечение. Затова правихме няколко срещи от понеделник с директорите на болниците в столицата и те ни даваха съвети какво трябва да се направи. Тяхното настояване беше за по-строги мерки, заяви Фандъкова по повод предстоящия локдаун.

Ние винаги сме реагирали бързо, когато има покачване на заболелите. Обсъждахме с различните организации какви да бъдат мерките, защото аз отлично разбирам как тези мерки влияят върху хората – върху родителите, които остават вкъщи с децата и върху хората, които работят по ресторантите, коментира кметът на столицата.

От вчера до днес имаме увеличение на хоспитализирани с 36 души и със 7 повече са тези, които се нуждаят от интензивни грижи, посочи Фандъкова.

Благодарение на усилието, което беше огромно от страна на болниците, сега имаме спокойствието, че все още има свободни легла. Трябва да пречупим кривата, което да не позволи да остават хора в линейките, категорична бе тя.

Много сериозен проблем да редица семейства е нуждата да се гледат децата вкъщи. Очевидно има хора, за чиито деца няма кой да се грижи. Специално за такива родители продължава да действа мярката на агенцията за социално подпомага. Месечният размер е 625 лева, обясни тя.

Първи могат да се освободят масите на открито, даде пример тя за отварянето след края на поредното затваряне.

На въпрос за ваксините с АстраЗенека, които от днес отново се поставят, Фандъкова беше категорична, че продължаването на ваксинацията е много важно. Надявам се повече хора да се включат в този процес, каза тя.

Не сме изолиран случай, мерките, които взимаме, са подобни на всички страни. Бях на среща с кметовете от различни страни в Европа и те споделят същия опит като нашия. Много неприятно е затягането, но трябва за кратко да се справим, обясни още кметът на София.

Не затваряме всичко, а само местата, където се събират много хора, допълни тя.

По думите й като цяло мерките се спазват в столицата, но винаги има и хора, които нарушават, затова са и санкциите. Маските са една елементарна мярка, не знам защо хората се съпротивляват, особено в малките магазини, където еднопосочното движение е невъзможно, коментира кметът на София.

Смятам, че с напредването на ваксинирането и идването на лятото, това сега да е едно последно усилие, поне за този сезон, каза тя.

- реклама -