Фандъкова, детски градини, лекари, коронавирус, кандидат, президент, ГЕРБ

Фандъкова: Няма опасност от спиране на парното в София

Няма опасност от спиране на парното в София, а „Топлофикация“ не е с отнето комплексно разрешително.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ има решение на Министерството на екологията за промяна в комплексното разрешително, което „Топлофикация София“ обжалва в съда.

„За съжаление за пореден път определени политици се опитват в навечерието на избори с всяване на страхове у хората , че ще се спре парното“, каза тя.

Кметът уточни, че според експертите на „Топлофикация“ е напълно възможно да се продължи така наречената дерогация на въглища, а тя не може да си обясни защо Министерството на екологията иска да спре най-екологичния начин на отопление в София.

„При едно такова евентуално спиране, въздухът ще се замърси в пъти. Не знам как може да се разреши дерогация за въглища, а за газ да не може, така че, надявам се да продължат разговорите – експертни и правни, не политически, защото е безотговорно да се политиканства по тази тема“, заяви Фандъкова.

Столичният кмет коментира още, че в последните дни „Топлофикация“ е платила 18 милиона лева на „Булгаргаз“, а днес превежда още милион и половина. Йорданка Фандъкова е поискала от ръководството всички приходи да се превеждат на „Булгаргаз“, но определи договора между двете дружества като „убийствен“ – с предварителни плащания и нечовешки лихви.

„Така и не може да се постигне споразумение този договор да не ощетява хората, които плащат парното си. Това е сбъркан финансов модел на взаимоотношения“, заключи Фандъкова.

- реклама -