Фандъкова: Няма да приема заплахи за спиране на газа към София

Фандъкова: Няма да приема заплахи за спиране на газа към София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев с

извънредна пресконференция за състоянието на „Топлофикация София“.

Кметът Йорданка Фандъкова определи като „недопустими и безпрецедентни“ изказванията на „Булгаргаз“ и КЕВР за спирането на газоподаването за „Топлофикация София“ от първи септември.

Ден по-рано КЕВР обяви, че започва извънредна проверка заради дълговете на „Топлофикация София“.

Проверката е назначена след получено писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за

просрочените задължения на топлофикационното дружество по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли 2022 г. са в размер на 328 228 561 лв., съобщиха от регулатора.

Ако просрочените задължения не бъдат заплатени в срок до 20 август 2022 г. „Булгаргаз“ възнамерява да прекрати от 1 септември 2022 г.

договора за доставка на природен газ, за да може да се гарантират

доставките за останалите клиенти, се казва още в писмото.

Малко по-късно стана ясно, че съдът е обявил за противоконституционен избора на председателя на комисията Станислав Тодоров.

Вчера председателят на КЕВР обяви, че е съгласен да спре газоподаването от 1 септември, с мотив, че трябва тези количества газ да се нагнетят в газовото хранилище „Чирен“, за да може България да посрещне зимата с газ от хранилището. „Това е откровено признание, че няма достъчно договорени количества газ“, категоричена бе Фандъкова. По думите ѝ това решение е признание за провал и безотговорност.

Източник: Дарикнюз

- реклама -
error: Съдържанието е защитено