Фандъкова Крусев зам.-кмет по транспорта въздух

Фандъкова: До 20-и ноември пускаме движението на „Дондуков“ и „Монтевидео“

Фандъкова: До 20-и ноември пускаме движението на „Дондуков“ и „Монтевидео“

Преди седмица в интернет бяха разпространени снимки на некачествено поставени колчета на спирката в подлеза на НДК. От фирмата изпълнител, на която е поверена работата за подмяната, обясниха, че те са в този вид, защото са използвани вече съществуващите дупки на старите колчета. Трябвало да се съобразят с гранитната настилка и нямало възможност да се направят нови дупки в една права. Още на следващия ден започна ремонт на ремонта. И колчетата бяха подредени в права линия.

„Столичната община е доказала, че контролът е изключително висок. Повторното поставяне на колчетата в подлеза на НДК, е поето от фирмата изпълнител”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Недоволство и критики предизвика и ремонтът на булевард „Дондуков“. Граждани и общински съветници сигнализираха във Facebook, че се работи некачествено. Според недоволните положената паважна настилка е неравна, гранитните бордюри са поставени грешно, фугите между тях са небрежно запълнени с цимент, шахтите по тротоарите са прекалено много. А ремонтът струва 7.2 млн. лева.

„Бул. „Дондуков” е най-тежкият булевард в ремонт. Причината – проектът беше променян два пъти и то заради съгласуване с Министерството на културата. В началото не беше одобрен проекта от Министерството на културата – те ни принудиха вместо полагането на асфалтова настилка да се запази паважната настилка. За втория участък вече поискахме разрешение за асфалтова настилка и го получихме. Но това създаде доста проблеми в хода на изпълнението. Там обаче реконструкцията продължава и всяка забележка се отстранява за сметка на изпълнителя”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

И отново ремонт на ремонта! Разбит беше и прясно ремонтираният бул. „Шипченски проход”

Пак заради некачествена настилка. Общината глоби фирмата-изпълнител със 130 000 лева. Няма да бъдат признати и извършени дейности за над половин милион лева.

„Там, където има некачествено изпълнение, връщаме фирмите за преработка. Само за тротоара на бул. „Шипченски проход” ги върнахме 6 пъти, без това да е публично известно”, коментира кметът Йорданка Фандъкова.

Най-новото трасе за велосипеди в центъра на София, на ул. „Г. С. Раковски” пък изнерви шофьорите, защото велоалеята зае почти половината от пътното платно. Общината се поправи и освободи повече пространство на автомобилите, като премести ограничителите. Все още обаче остава най-сериозният проблем с паркираните върху алеята автомобили.

„Там има проблеми с тролейбусите, затова аз възложих да се махнат делинеаторите и да се сложат огледала, за да има по-голяма видимост”, коментира столичният кмет.

И добави: „До 20-и ноември трябва да бъде освободено и пуснато движението както на булевард „Дондуков”, така също и на бул. „Монтевидео” в участъка до Нов български университет. Това е изцяло нов булевард, който правим, четирилентов. Също така предстои да пуснем и разширението на бул. „Тодор Каблешков” до магазина на „Кауфланд”.

- реклама -