Фандъкова: Най-драстичното забавяне при строителството на детски градини има в район „Лозенец“, където кметът е от ДБ

Най-драстичното забавяне при строителството на детски градини има в район „Лозенец“, където кметът е от „Демократична България“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на брифинг.

Заради липсата на места в забавачките ДБ иска оставката на Фандъкова.

Тя уточни, че става въпрос за забавяне от година. По думите й в район „Триадица“, където трябва да се поемат деца в яслена възраст повече от половин година не може да започне да се ремонтира, в „Красно село“ повече от половин година не може да се започне проектирането, в район „Изгрев“ три месеца не може да се издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация, при положение, че градината е готова.

Кметът на София провери детска градина в район „Лозенец“, която е една от 16-те детски градини, които районните кметове в София строят с финансиране, което им е напълно осигурено.
„Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната админисрация и виждате в каква ситуация е тази детска градина. Понеже много се говори за капацитет и способности, искам да ви обърна внимание, че това е детската градина в един район, който е много гъсто населен, в който има много млади семейства. Това е детска градина, която трябваше да бъде завършена септември месец 2020 г. Ще приеме деца септември месец 2021 г. Чета позиция на кмета на района г-н Павлов, който разбира се, намира оправдание и обяснения, но родителите не ни питат за оправдания и обяснения. Фактите са следните – пет месеца се правеха сметки. Имаше проблеми в проекта, при завършването му. Целият капацитет, всички наши експерти бяха на терен непрекъснато, за да помогнат на район „Лозенец“ да довърши, колкото може по-бързо тази детска градина. Пет месеца се правят сметки, три месеца се подписва анекс. Това са факти. Те могат да бъдат доказани с писмата и документите, с които сме си разменяли. Осигурихме веднага щом като ни беше поискано допълнително финансиране от близо 600 хил. лв. Първоначалната стойност беше 3 млн. лв. Всички средства са осигурени, но както виждате и до ден днешен детската градина не е готова.

По думите й 150 деца чакат да бъдат приети в един от най-гъсто населените райони. „Понеже днес общинските съветници четоха декларации. Питат ме родителите и общинските съветници, отговарям по този начин и всъщност тук не трябва да отговарям аз, а трябва да отговори кметът на района. Кметът от „Демократична България“ г-н Павлов. Вместо Иво Мирчев и Христо Иванов да се снимат вчера пред общината и да ми задават на мен въпроси, не е лошо да дойдат да се снимат тук и да зададат въпросите си на техния кмет. Това не е единственият случай“, заяви още Фандъкова.

- реклама -