Фандъкова, блокади, протести
сн. БГНЕС

Фандъкова: „Медицински одит“ проверява болницата, отказала прием на пациент с COVID

„Поискала съм обяснения от директора на Четвърта градска болница д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка. Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа.“ Това написа във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод поисканата оставка на директора на болницата от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Мотивът на здравния министър беше репортаж по БНТ за пациент с COVID, който болницата е отказала да приеме.

„Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за КОВИД, не трябва да получават финансиране от Здравната каса. Днес цената на успеха ни се измерва със съпричастност, отговорност и дълг, от всеки, в това число и собствениците, и директорите на болници“, заявява Фандъкова.

„Излъченият репортаж по националната телевизия за пациент закаран от Спешна помощ в Четвърта градска, показва проблем, който „системата“ трябва да реши. Не може пациент, за който лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение, да бъде връщан от лекари. Не може да се търси документ на хартия, при положение, че болницата има електронен достъп… В момента ние се нуждаем от всеки един лекар, сестра и санитар, които влизат в COVID отделенията. А редът и дисциплината спасяват животи“, пише в позицията си Фандъкова.

- реклама -