Фандъкова, протести

Фандъкова: Когато каузата ти е законност, защо отказваш да спазваш закона?

Каква е причината организаторите на протеста да не искат да спазват закона, когато каузата им е законност?

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с протестите.

„София е град, в който през последните години всяка година се провеждат голям брой протести с различни каузи и участници. Слава Богу това създава една демократична градска среда и е белег за зрялост. Аз съм кметът, който категорично е гарантирал мирното провеждане на протестите и възможността хората свободно и мирно да изразят своята воля. Привърженик съм на максимата „Може да не съм съгласна с това, което мислите, но ще защитавам докрай възможността да го изразявате“. В същото време провеждането на протести е голяма отговорност за организаторите. Непрекъснато призовавам организаторите на тези протести да ги заявят по закон, да спазват закона“, изтъкна още кметът на София.

По думите й, ако протестите се заявяват, това дава възможност на полицията и общината да си свършат работата. „Тогава полицията е длъжна да осигури съответния ред“, каза столичният кмет, предаде „Фокус“.

„На улицата са много млади хора, които искат промяна, върховенство на закона, справедливост, ред. хората, обаче, които са застанали заедно с тях и се опитват да ръководят протеста, правят точно обратното- неспазване на закона, беззаконие, хаос, агресия. Това не може да бъде представителството на тези прекрасни млади хора, които очакват тази промяна.

„Разбирам „Орлов мост“ е символ на демокрацията. Аз съм протестирала на всички протести, когато съм била на възрастта на тези млади хора. Мястото на младите хора е винаги на площадите, когато е необходимо. В същото време блокирането създава неудобство за хората в София. Блокирането на кръстовищата е по-скоро срещу нормалните хора. В градския транспорт на 72 не се возят нито политиците, нито олигарсите. Там се возят обикновените хора, които ще водят децата си на училище или на детска градина“, каза още Фандъкова.

Тя изрази надежда организаторите да осъзнаят, че в интерес на протеста, е неговото мирно провеждане, а не конфронтацията.

Според нея е недопустимо организаторите да допускат, който и да е от възрастните хора, да разплакват деца.

Каква е причината организаторите да не искат да спазват закона? Когато каузата ти е законност, защо отказваш да спазваш закона? Защото това е отговорност, защото когато го заявиш с името си, с подписа си, ти носиш отговорност за хората, които представляваш“, заяви още Фандъкова.

- реклама -