Фандъкова: Името на новия зам.-кмет по транспорта ще бъде съобщено утре

Фандъкова Крусев зам.-кмет по транспорта въздух
Кой ще е новият зам.-кмет по транспорта в София ще стане ясно утре.

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в Министерски съвет.

„Утре ще възложа на някого да изпълнява функцията на зам.-кмет по транспорта на София“, каза тя пред журналисти в Министерския съвет, но отказа да назове име.

„Вече приех оставката на Евгени Крусев, при положение, че вече има повдигнато обвинение, възложителят носи своята отговорност. Това беше съвсем отговорна реакция – неговото желание да бъде освободен, докато се изяснят всички обстоятелства“, каза още Фандъкова.

Крусев е млад човек, работи изключително отговорно, отговаряше за огромни проекти- при него бяха направени разширението на „Мондевидео“, „Тодор Каблешков“, новите автобуси, каза още кметът на София.

По думите й тя вече е изпратила до прокуратурата вътрешната проверка, която е възложила, за да се изясни причината за смяната на материалите.

Фандъкова не коментира ремонта на Графа, тъй като още не бил готов.

За мен е важно максимално бързо да се пусне трамвая, за да се освободи движението. Срокът за довършване на проекта е до март 2019 г., очаквам до края на седмицата да бъде сформирана комисия от ДНСК и да бъде прието трамвайното трасе, обясни Фандъкова.

За протестите за чистотата на въздуха, насрочени за днес, Фандъкова заяви, че се е запознала с исканията им и те са същите като тези, заложени в програмата за чистотата на въздуха. Ако имат нови, е готова да ги дискутира.

Над 74 хил. продадени зелени билета били отчетени от Центъра за градска мобилност вчера.

Друга мярка е отоплението на гражданите с по-екологично гориво. „Преди два дни беше одобрен първият проект на Столична община, с който ще се започне подмяната на отоплителните инсталации на над 5 хил. домакинства. Отворена е и ОП „Околна среда“, по която ще се обновят и на над 15 хил. домакинства. Насочваме усилията към такива, които имат затруднения да го направят сами. Включваме подмяна на отоплението с такова на газ, с централно топлоподаване, електричество, а където не са възможни тези варианти – печки с пелети. За съжаление в програмите не са включени подмени с филтри, ще обмислим възможност това да се финансира по друг начин.“, обясни Фандъкова.