Фандъкова: До началото на 2020 г. пускаме новите 12 метростанции

Днес метрото заема 34% от градския транспорт. В края на 2019-а и началото на 2020 г. се очаква да бъдат пуснати строящите се 12 километра с 12 метростанции и да бъдат свързани Околовръстният път при „Горна баня”, район „Овча купел“, „Красно село“ с центъра на града и с кв. „Хаджи Димитър“.

В момента се подготвя продължението на третата линия в посока кв. „Левски“ – още 3 километра, и в посока „Слатина“ и „Цариградско шосе“.

До момента около 340 000 души дневно използват метрото, като това помага да се спестяват около 75 000 тона вредни емисии годишно.

С пускането на третата линия се очаква спестяване до около 90 000 тона.

„Знаковият проект за метрото продължава”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на отбелязването на 20-ата годишнина от пускането в експлоатация на първия участък от софийското метро в станция „Константин Величков“.

На днешния ден преди 20 години е пуснат първият участък на метрото – от метростанция „Сливница“ до станция „Константин Величков“ с дължина 6 км и с пет метростанции.

„Днес имаме 40 км метро, две метролинии и сме на средата на строителството на третата. Получаваме огромна подкрепа то да се развива”, посочи Фандъкова.

- реклама -