Снимка: БГНЕС

Фандъкова: До края на седмицата ще има още 7 COVID зони пред поликлиниките

До края на седмицата ще има нови седем COVID зони в диагностичноконсултативните центрове (ДКЦ) в София, в момента подобни кабинети работят в три бивши поликлиники.

Това обяви пред бТВ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. По думите ѝ предстои да се открият още легла в общинските болници за пациенти с коронавирусна инфекция.

Фандъкова беше категорична, че целта на COVID кабинетите в поликлиниките е да се намали натискът върху здравната система и да се помогне на общопрактикуващите лекари да изследват пациентите си. Столичният кмет препоръча на хората със симптоми на COVID-19 да се обаждат в ДКЦ-то, което по принцип посещават.

„Разговарях многократно с директорите на ДКЦ-тата, както и с представители на общопрактикуващите лекари – те имат добра връзка. Важно е сега да обясним, че тази връзка може да става директно между лекаря и ДКЦ-то. По-важна е следващата обратна връзка – всички изследвания, направени на пациент да бъдат препратени на общопрактикуващия лекар“, добави столичният кмет.

Фандъкова обясни, че в тези COVID зони ще се прави преглед, бърз тест и кръвен тест, ако се налага – и рентген. По думите ѝ за пациента няма разлика дали ще посети триажен пункт в болница, или COVID кабинет в поликлиника.

Тя уточни, че на тези места хората със симптоми могат да бъдат само диагностицирани, за лечение или хоспитализация трябва да се обръщат към личните

си лекари. Столичният кмет добави, че информация за всички пунктове, техните адреси и телефони, има на сайта на общината.

- реклама -