сн. БГНЕС

Фандъкова: Даваме 500 000 лв. годишно на АПИ за поддръжка, за да няма винетки

„Половин милион лева годишно ще плаща Столичната община на Агенция “Пътна инфраструктура” за поддръжката на 11 пътни участъка от републиканската мрежа. София ще плаща част от нужните средства за отсечките, сред които северната скоростна тангента, за да не се налага част от жителите на районите “Нови Искър”, “Кремиковци”, “Панчарево” и “Банкя” да плащат винетка за ползването на пътищата. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Предстои общината да подпише споразумение с АПИ, което трябва да бъде гласувано и от СОС.

Фандъкова уточни, че преговорите с АПИ са били изключително тежки и МРРБ не е било съгласно до много скоро.

„Нито една институция не се съгласява лесно да се вземат част от приходите й. Изисква се и политическо решение, затова благодаря на премиера Бойко Борисов за намесата му“, добави Фандъкова.

Тя увери, че средствата, които общината ще плаща няма да са за сметка на ремонта на улици.

“Програмата за ремонт на квартални улици, за която са предвидени 20 млн. лв., няма да се пипа”, каза Фандъкова.

Относно толсистемата, която засяга част от линиите на столичния градски транспорт, Фандъкова отговори: “Водят се разговори в парламента за законодателни промени. Подкрепям възможността градският транспорт да бъде освободен от такси. Ако това не е възможно “Столичният автотранспорт” ще плаща толтакси”.

Фандъкова обаче подчерта, че дори и при такъв вариант това няма да се отрази на цената на билета за градски транспорт и тя ще остана 1,60 лв.

- реклама -