одитори

Фалшиви одитори правили проверките на пенсионните фондове и застрахователите

Фалшиви одитори са правили скорошната проверка застрахователния и пенсионния сектор. От Комисията за финансов надзор съобщиха, че поради тази причина те са отстранили одитора „РСМ България“ и са изпратили случая на прокуратурата.

Ще се направи изцяло нова проверка на небанковия сектор

Оказва се, че част от международните партньори, които са били подадени от „РСМ България“ като членове на проверяващите екипите са заявили, че не им е известно да са включени подобни одити в България. И посочват, че подписите върху техните автобиографии са фалшифицирани.

„Разкрихме, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи“, посочиха от КФН.

Проверката е започнала, след като в длъжност встъпила новия председател на комисията Карина Караиванова. Съмнения около одиторската компания имало още преди старта на проверката на 15 юли. Предишният шеф на финансовия регулатор Стоян Мавродиев не е взел никакви мерки по въпроса.

Стоян Мавродиев

Дори след като е стартирало разследването, РСМ продължили да отчитат в редовното подаване на документи в КФН, че мнимите лица работят по проверките.

Роднински връзки?

Още когато стана ясно, кой ще прави одитите на застрахватели и пенсионни дружества, в публичното пространство се заговори, че „РСМ България“, която не е лидер на пазара няма капацитет да се справи с многото заявени проверки – на 15 застрахователя и 3 пенсионни фонда.

Сред тях най-големите са дружествата от групите на „Еврохолд“, „Химимпорт“, „Алианц“ и „Бул инс“.

Появиха се съмнения, че компанията е избрана заради евентуални роднински връзки между зам. председателя на КФН Ангел Джалъзов, чиято фамилия съвпада с тази на шефката на одитора Изабела Джалъзова.

- реклама -