Ердоган Турция
Президентът на Турция Ердоган

Фалшива ли е дипломата за висше образование на Ердоган?

Има ли диплома за висше образование на турския президент Реджеп Тайип Ердоган?

Според вестник „Московский комсомолец“тя може да се окаже фалшива. Ако тези съмнения се потвърдят, това може да стане основание за импийчмънт на Ердоган.

Според турските закони президентският пост не може да бъде заеман от човек без висше образование.

В публикацията се твърди, че прокюрдската опозиционна Народно-демократическа партия (НДП) е поискала нотариално заверено копие от университетската диплома на президента. Поводът е, че до тогава тя не показавна на никого. Копие  на дипломата е било представено на Върховната избирателна комисия на 10 юни, т.е. две години след провеждането на президентските избори.

Но дипломата на Ердоган може да се окаже фалшива

В документа за висшето образование на турския президент се вижда, че той е завършил Университета Мармара през 1981 г. Но според списание „Шпигел“, университетът, който е издал през 1981 г. диплома на Ердоган, е основан година по-късно, през 1982 г. Следователно сегашният турски президент не е можел да го завърши година по-рано. Университетското ръководство не може да представи доказателства за обучението на Ердоган във ВУЗ-а.

Ако се окаже, че Ердоган няма диплома, може да бъде даден под съд поради нарушаване условията на заеманата от него в момента длъжност.

Медиите отбелязват, че Ердоган е завършил религиозно училище, в каквито се подготвят имами. С такова образование той би могъл да бъде приет само теология, но дипломата, за която претендира, че притежава, гласи, че президентът е завършил факултет по икономика и администрация на Университета Мармара.

Вестник  „Билд“ цитира шефът на фракцията в парламента на дясната националистическа Партия на националното действие Юсуф Халачоглу, който бил казал: „Казах на държавния президент: Дипломата ти е фалшива. И знаете ли какво направи той? Не се оплака в съда.“

Според Съвета на университетските професори, Ердоган нямал диплома, а свидетелство за прекарани две или три години в университета.

Ибрахим Калин, говорителят на Ердоган, реагира гневно на въпроса за дипломата на шефа си:“Какво искате, да направим 10 милиона копия от тази диплома и да ги изпратим на всички ли?“.

Дали има или не истинска диплома Ердоган, предстои да се докаже.

За сметка на това  турският президент вече е събрал 44 почетни дипломи от университети по света. Последната получи в началото на юни от университет в Кампала, столицата на Уганда.

Сега турската опозиция чака официално обяснение на казуса от министъра на образованието.

- реклама -