Факт: Глобите за скорост вече ще идват и по мейл или с есемес

Факт: Глобите за скорост вече ще идват и по мейл или с есемес. Предстои и отпадането на синия талон. Ключовите промени в Закона за движение по пътищата бяха обнородвани в Държавен вестник в сряда и вече са факт. Те слагат край на невръчените глоби за нарушения на пътя и неполучените наказателни постановления, които вече ще се изпращат по мейла и по телефона.

МВР имат 3 месеца, за да изградят системата. Тя ще е автоматична – ще праща глобите за скорост на собственика на колата или на ползвателя, ако такъв е регистриран.

С промяната се очаква да се реши гигантския проблем с невръчените глоби за скорост. В момента, след като камера на Пътна полиция заснеме нарушител, той получава санкцията по куриер. Често обаче хората не живеят на адресите си по документи. Така единственият шанс за връчване на глобите остават случайните проверки на пътя и смяната на документи.

По нов начини ще се връчват и наказателните постановления. С тях се определя размерът на санкцията и колко точки ще бъдат взети за нарушенията. В това време на шофьора се взема синият талон.

Предстои отпадането му, но изменението не е публикувано в „Държавен вестник”.

Вижте още:

- реклама -