Брекзит мандат Великобритания излизане ЕС

В. „Файненшъл таймс“: Рекорден брой работници от ЕС във Великобритания заради българите и румънците

Броят на гражданите на ЕС, работещи в Обединеното кралство, е достигнал рекордни нива. Причината е голямото увеличение на броя на българите и румънците, намерили работа там

Това съобщи в. „Файненшъл таймс“.

Според официални данни, оповестени вчера, 2,37 милиона граждани на страни членки на ЕС са работили на острова между април и юни тази година. Това е увеличение със 126 000 в сравнение със същия период на 2016 година. Това е най-големият брой, откакто преди две десетилетия започват да се водят статистики по този въпрос. Това показва, че решението на Обединеното кралство да напусне ЕС още няма значителен ефект върху броя на работещите в него европейци.

Нарастването отчасти се дължи на рязкото увеличаване на броя на работниците от България и Румъния с над една четвърт до 337 000 през последните 12 месеца. Гражданите на тези две държави получиха пълен достъп до пазара на труда на острова преди три години. Оттогава броят им значително нарасна, отбеляза вестникът.

Наблюдава се обаче намаляване на броя на работещите във Великобритания от осем източноевропейски страни. Сред тях са Полша, Литва и Латвия. Те са намалели от малко над 1 милион през второто тримесечие на 2016 г. до 997 000 през същия период на тази година.

- реклама -