Йорданка Фандъкова, София, болници, лекари, легла, COVID

Фадъкова: Подобряването на качеството на въздуха и повече електронни услуги за гражданите са наш фокус

Екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и дигитализацията са основен фокус, които интегрираме във всичките ни проекти.

Това е казала кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на годишната среща с посланиците на чуждите държави.

„Екологичният транспорт е ключов за подобряване на качеството на въздуха в София.

Затова и строителството на метрото е мой личен приоритет, чието разширение не допуснах да спира.

През последните 2 г. пуснахме първите 12 км. от новата трета линия, а догодина продължаваме изграждането на още 3 км“, е казала Фандъкова.

Тя е акцентирала върху модернизацията на градския транспорт със закупуване на електробуси с нулеви емисии.

В София вече се движат 65 електробуса и се очакват още 52, както и 25 нови трамвая. „Целта ни е градският транспорт да бъде комфортен и удобен за хората.

Затова започнахме първо с новите превозни средства, а вече сме готови и с нова електронна система за таксуване“, е допълнила Фандъкова.

„Буферните паркинги са друга стъпка, която дава възможност на гражданите да не използват колите си за пътувания в центъра на града.

Тази година отрихме 3 нови буферни паркинга, а вече работи и програма за изграждане на паркинги в кварталите“, е обяснила кметът на София. Разширяването на Южната дъга и участъци от третия градски ринг помагат за облекчаване на трафика в града.

Столична община започна безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на домакинства с екологични отоплителни уреди.

„Това е първата такава програма, насочена към един от източниците на замърсяване на въздуха. Над 5000 семейства вече са с подписани договори, а още 1100 заявиха желание през този година“, е уточнила Фандъкова.

„Запазването на финансовата стабилност на общината беше най-важната ни задача в кризата, която породи КОВИД-19 и ограничителните мерки.

Това не беше лесна задача, но се справихме. Днес София има най-високия кредитен рейтинг за България“, е посочила Фандъкова.

Тя е подчертала, че от декември София е част от системата на държавните финанси и основна част от общинските средства са в БНБ, което гарантира стабилност и повече прозрачност.

„Голямото предизвикателство пред града сега са покачващите се цени на природния газ и електричеството.

От една страна, общината вече плаща в пъти увеличени сметки за улично осветление и за градския транспорт. А от друга, се нуждаем от стабилно решение за сметките за топлинна енергия – както за „Топлофикация София“, така и за столичани.

По тези теми всички общини се нуждаем от подкрепата на държавата и ясен механизъм за навременни компенсации“, е отбелязала Фандъкова.

Тя е благодарила на представителите на дипломатическите мисии за сътрудничеството и подкрепата, която оказват на столицата.

„Получихме огромна подкрепа по една от най-важните теми за града от посолството на САЩ и лично на посланика Херо Мустафа. Със средства, осигурени от правителството на САЩ, беше изготвен анализ за оздравяване на „Топлофикация“.

Задно с посолството на Франция и фондация „Конрад Аденауер“ преди дни проведохме важна конференция за развитието на зелените пространства“, е казала още Фандъкова.

 

- реклама -