Facebook Тендетции промяна неутралитет ляв уклон

Facebook по-автоматизиран след обвинения в пристрастие

Гигантът в социалните медии Facebook реформира функцията „Тенденции“, за да направи постовете си автоматизирани. Това се случва след обвинения в пристрастност към леви убеждения.

В настоящия момент, 1,7 милиарда потребители на Facebook виждат новини, истории и теми които се качват с помощта на изкуствен интелект и човешко участие.

Край на човешкия фактор


Съгласно промените, описанията на историите вече няма да бъдат писани от редакторски екип, съобщиха от компанията, цитирана от BBC.

По-рано тази година Facebook беше обвинен в потискане консервативните възгледи, с което предизвика оплаквания от републиканците в САЩ.

Бивш журналист, който е работил за компанията твърдr, че служители на Facebook  „рутинно неглижират новини и истории насочени към консервативните читатели“.

 В блогпост, компанията заяви, че вътрешно разследване не е открило доказателства за системна пристрастност.

Интерес и неутралитет


След направените промени потребителите ще продължат да виждат персонализирани новини, но текстът ще бъде опростен и записите ще се фокусират върху това колко хора ги коментират.
Персоналът на компанията ще остане ангажиран да осигури постове, актуалнизирани и въз основа на новинарските събития.

Facebook е платформа за всички идеи и ние сме ангажирани да поддържаме  „Тенденциите“ като начин за хората да получат достъп до идеи и коментари за различни теми,“ казват от компанията.

Колкото повече потребителските бази-данни растат, толкова повече високотехнологичните фирми като Facebook са изправени пред въпроса дали техните платформи спазват неутралитет.

- реклама -