Facebook

Facebook дава 52 млн. компенсации на модераторите на съдържание, живеели под стрес

52 милиона долара ще плати Facebook на модераторите на съдържание като компенсация за проблемите, свързани с тяхното психично здраве, причинени в процеса на работа, съобщи BBC.

Социалната мрежа използва както изкуствен интелект за откриване на публикации, които нарушават политиките на социалната мрежа, така и хора.

През 2018 година група американски модератори, наети от трети страни, за да преглеждат съдържанието онлайн, заведе дело срещу Facebook за неспособност да създаде безопасна работна среда.

Модераторите твърдят, че преглеждането на насилствени и графични изображения – понякога на изнасилвания и самоубийства, е довело до развитието на посттравматични стресови разстройства.

Става въпрос за модераторите, които са работили в Калифорния, Аризона, Тексас и Флорида от 2015 година досега. Всеки модератор – както бивши, така и настоящи, ще получат по минимум 1000 долара, както и допълнителни средства, ако им бъде диагностицирано посттравматично стресово разстройство или свързаните с него състояния. Около 11 250 модератори ще имат право на обезщетението.

 

- реклама -