Фабио Якобсен

Фабио Якобсен спечели европейската титла – ВИДЕО

Фабио Якобсен спечели европейската титла в шосейното колоездене. Нидерландецът беше най-бърз във финалния спринт в Мюнхен. Зад него се наредиха французинът Арно Демар и белгиецът Тим Мерлие.

Иначе началото в слънчевия ден не предвещаваше хаотичния финал. Силван Дилие и Лукас Пьостлрбергер се откъснаха и направиха разлика от 4 минути на основната група. Нидерландия и Белгия обаче контролираха събитията чрез Ян Маас и Руне Хереготс, които поддържаха добро темпо. После италианците опитаха атака чрез Матео Трентин, но в крайна сметка всички започнаха заедно последните обиколки в Мюнхен.

Тогава се стигна и до падане – Паскал Акерман се озова на асфалта и Германия се прости с надеждите за титла. После Дилие и Пьостлрбергер бяха застигнати и прихванати. Три километра преди финала Щефан Бисигер атакува, но неуспешно. В последните метри Михаел Морков изведе Мадс Педерсен, но датчанинът не успя да набере достатъчно бързо и Фабио Якобсен спечели. И то в дебюта му на европейско първенство. Освен това на 25 години и 348 дни той стана най-младият носител на трофея. Преди него това беше Петер Саган (26 години и 236 дни).

Победата е 12 за Якобсен този сезон. Това е най-добро постижение в кариерата му.

- реклама -