Изтребители

F-16 сам избира най-подходящото оръжие за поразяване на целите

Опитният пилот и директор на кампанията на „Локхийд Мартин“ за F-16 в България Джим Робинсън представи в Пловдив характеристиките на изтребителя.

Ако правителствата на България и САЩ успеят да постигнат окончателна договореност до юли тази година, F-16 ще влезе на въоръжение в българските Военно-въздушни сили.

Реално това може да стане най-рано след 4 години, тъй като в момента се създава производствена база в Грийнвил в Южна Каролина. Там първо ще се изработят 16 самолета от този тип по поръчка на Бахрейн, 14 – за Словакия и едва тогава ще се пристъпи към българската поръчка от 8 изтребителя.

Джим Робинсън представи машината като „най-модерният реактивен изтребител с един двигател в света“.

Две новости в сравнение с познатите вече модели F-22 и F-35.

Първата е единствената засега в света система за превенция от разбиване в земята в случай, че пилотът загуби съзнание за кратко време.

Пред медиите бяха демонстрирани не само графики на възможните ситуации, в които самолет приближава опасно земя, вода и скали, но и автентичен запис от кабината в един от осемте случая, в които тази система вече е спасила живота на пилота, а и самолета. Системата променя курса така че F-16 да достигне безопасна височина, да се изравни и да е стабилен до момента, когато пилотът дойде на себе си и поеме управлението.

Новост в този модел е и радарната система.

Тя може да проследява едновременно до 20 въздушни и наземни цели денем и нощем. Автоматиката подбира и най-подходящото оръжие за поразяването им, включително „снайперско“ прицелване.

Обучението на пилотите на този самолет ще бъде девет месеца в САЩ за управление и още три месеца, в които те ще бъдат подготвяни за инструктори.

- реклама -