навици, вируси, заразяване,

Ежедневните навици, които повишават риска от заразяване

Всички сме благословени с имунна система, която се бори с микроскопичните нашественици по всяко време. Някои вируси обаче успяват да ни заразят. Настинката е нещо, което повечето от нас пипват всяка година, но не е задължително да е така.

Има редица ежедневни навици (за които много от нас са виновни), за които никога не сме осъзнавали, че вредят на здравето ни.

Гризете си ноктите

Гризенето на ноктите освен, че е грозен навик, е сигурен начин да вкарате микроби в тялото си.

Не си миете правилно ръцете

Всички знаем колко е важно да си измием ръцете, но много от нас попретупват процеса. Използвайте сапун, топла вода и ги мийте старателно за поне 20 секунди.

Не пиете достатъчно вода

Непиенето на достатъчно вода ви излага на риск от дехидратация, което влияе отрицателно върху способността на тялото ви да преработва и изхвърля токсините, отслабвайки имунната ви система.

Подложени сте на голям стрес по време на работа

Хроничният стрес може да ви направи по-уязвими към развиващи се заболявания. Ако изпитвате бърнаут, вие сте много по-податливи на вирусна инфекция.

Консумирате твърде много захар

Диетата, богата на захар, вреди на здравето ви като цяло. Това включва отрицателно въздействие върху чревните бактерии, което играе жизненоважна роля за състоянието на имунната ви система.

Не се преобличате, когато се приберете вкъщи

Грешка! Знаете ли, че ако болен човек кашля или киха около вас, слюнката му може да се прикрепи върху дрехите ви?

Маниаци сте на тема чистене

Това, че сте педант в почистването не ви помага, когато става въпрос за предотвратяване на инфекция. Постоянното почистване на ръцете, например, ще разруши кожата ви, жив орган, който трябва да ви предпазва от вредни микроби.

Тренирате твърде много

Въпреки че упражненията са полезни за вашето здраве, твърде много от тях могат да навредят. Постоянното отделяне на хормони на стреса след тренировка може да увеличи риска от инфекция.

Пропускате закуската

Освен ако не правите това като част от контролирана диета (например периодично гладуване), пропускането на закуската може да повлияе на енергийните ви нива през целия ден и следователно да ви направи по-уязвими на вируси и бактерии.

Държите се за перилата

В допълнение към бутоните на асансьора и тези на банкомата, както и дръжките за колички за пазаруване, това са едни от най-пълните с микроби предмети, които можете да докоснете.

Ядете на бюрото си

Клавиатурата, мишката и бюрото ви обикновено са пълни с микроби. Защо бихте искали да се храните на такова мръсно място?

Говорите твърде близо до хората

Избягвайте да влизате в непосредствена близост до хора, които явно са настинали. Като цяло винаги е по-безопасно да се държите на разстояние, когато говорите с хора.

Постоянно се ръкувате

Вирусът на грипа може да се разпространи чрез човешки контакт, така че може би можете да се опитате да избегнете ръкостискания. Ако не можете да ги избегнете, измийте ръцете си след това и не докосвайте лицето, очите или устата си.

Не се гушкате

Прегръдката има антистресов ефект. Според проучване прегръдката всъщност може да предпази от настинка. Просто може би не го правете с никой, който в момента е настинал.

Не използвате собствената си химикалка

Въпреки технологичния напредък, ние все още използваме химикалки, но повечето от нас вече не ги носят. Помислете колко хора в днешно време споделят химикалки, включително тези, които пренасят микроби.

- реклама -