Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните.

По Черноморието има предложения за всекиго – и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.

Това каза в предаването „Пътувай с Хоризонт“ служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни:

„Това не е благодарение само на държавата, това е благодарение на пазара, благодарение на всички хора, които са заети в туристическия бизнес. … Това са бизнесмени, които инвестират огромни пари в туристическия продукт„.

Борим се Министерството да бъде зад туристическия бранш, зад туристическия сектор. Хората, които създават националния ни вътрешен продукт, да чувстват подкрепа от държавата и от Министерството на туризма. Аз съм твърдо зад хората, които създават туристическия продукт в тази държава. Ние трябва да им помагаме“, заяви Милошев.

Има проблем с недостига на работна ръка в туризма, но това не е проблем само в нашата страна, каза още служебният министър на туризма. Според него заплащането у нас не е никак ниско:

„Туризмът е много чувствителен към работната ръка, защото е сезонен, защото получи много голям удар по време на така наречената Covid-криза. Тези дупки се запълват с работници от трети страни. Това е проблем и на нашите съседи, и на нашите конкуренти. Аз въобще не мисля, че заплащането е ниско. Има поне 20% ръст на заплатите на хората, заети в летния туристически сезон. Полагат се огромни усилия да се пазят тези кадри, заплатите да бъдат абсолютно конкурентоспособни на останалите сектори. Не мисля, че проблемът е в заплащането. По-скоро като цяло в България има една трайна безработица – хора, които нито се опитват да променят квалификацията си, да я повишат, нито сериозно търсят работа“.

- реклама -