Eвтаназирането на животни в с. Шарково временно е спряно (ВИДЕО)

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно. Жива верига пази последното стадо в селото, което не е умъртвено.

Протестиращите не допускат ветеринарите и изчакват отмяна на заповедта на изпълителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев за умъртвяването на животните. Сред протестиращите е и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно от БАБХ обявиха, че извънредната пресконференция ще е днес в 15.00 ч.

Стопаните твърдят, че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата. Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра д-р Янко Иванов. „Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи“, заяви той пред БНР

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои. В селото остава да бъдат умъртвени още около 300 животни.

От ОДМВР-Ямбол ми докладваха, че не са „теглени и влачени“ хора в село Шарково. Това каза главният секретар на МВР Младен Маринов  по повод ситуацията с протестиращи граждани в ямболското село Шарково.

„Говорих с областният директор. Към момента ни е оказано съдействие там. БАБХ към момента са спрели действия и чакат решение, тъй като има несъгласие от някои от собствениците. Ние чакаме да видим те какво решение ще вземат. Нашата задача е да спазваме закона и да съдействаме всичко да се извършва в законов порядък“, допълни той.

По повод информацията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че полицията е теглила и влачила хора от селото, които са против евтаназията, главният секретар на МВР каза следното: „Областният директор ми докладва, че не е имало такова нещо. Сега чакам да ми изготви крайния доклад. Съдействаме на ветеринарните власти в рамките на закона“.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се евтаназират овце и кози заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.

- реклама -