Еврото вади лева от дюшека

В навечерието на въвеждането на еврото у нас банките ще поканят клиентите си с големи суми в брой в лева да ги депозират по банковата си сметка, за да могат парите им автоматично и безплатно да бъдат конвертирани в европейската валута, научи „Телеграф“.

Целта е да се избегнат опашките в офисите на кредитните институции след 1 януари, когато хората ще искат да обменят останалите при тях левове в евро.

Съгласно концепцията за бъдещия закон за еврото това ще става безплатно през първите 6 месеца, след това може да има такси.

Банките обаче искат да има ограничения в количеството.

Депозити

„Клиентите, които притежават по-големи суми в лева в брой, ще бъдат поканени от банките през последните няколко месеца на тази година в удобно за тях време да ги депозират по банковата си сметка, за да бъдат автоматично конвертирани в евро. Целта е да не се струпват опашки в банковите офиси след 1 януари 2024 и този процес да протече гладко за клиентите. Хората, които разполагат с левове в брой, ще могат да ги депозират и чрез АТМ устройствата с депозитна функция“, посочиха от Банка ДСК на запитване на „Телеграф“ как институцията се готви за преминаване към еврото. Насочваме вниманието на клиентите, че би било от тяхна полза да не съхраняват пари в брой в края на годината, а да са в банките, за да не е необходимо после да ги обменят, коментираха и от „УниКредит Булбанк“.

Преценка

Вероятно банките ще преценяват кои техни клиенти разполагат с по-внушителни суми кеш на база размера на депозитите им при тях.

Анализи показват,

че парите в брой представляват около 26% от състоянието на домакинствата и фирмите в страната.

Тоест, ако едно домакинство разполага с богатство от общо 10 000 лв. собствени средства, средно 2600 лева от него са в брой.

Въпреки че вече дори в официални документи се прокрадва допускането, че датата 1 януари 2024 г. за влизането ни в еврозоната може и да не бъде спазена и нещата да бъдат отложени за 2025-а или дори по-нататък, в кредитните институции тече трескава подготовка за въвеждане на еврото у нас догодина.

За целта от няколко месеца те са стартирали мащабни проекти за преминаване към новата валута, определили са десетки експерти, които да се занимават с тези процеси, и са заделили бюджет за милиони левове, показа проучване на „Телеграф“ сред едни от най-големите кредитни институции.

Бюджет

Банка ДСК е оценила, че за преминаването към еврото ще й бъде необходим бюджет от близо 20 млн. лв.

Оценката включва всички промени, които ще бъдат извършени от кредитната институция и дъщерните й дружества, очакваното увеличение на обемите на касовите операции и свързваните с тях съпътстващи високи разходи за транспорт, съхранение на парични наличности и др. Банката е обменила опит с Банка ОТП в Хърватия, част от същата група.

Според информацията, която е получила, банките в Хърватия, която стана член на еврозоната от началото на тази година, са имали нужда между 18 и 24 месеца, за да се подготвят за въвеждането на новата валута.

В средата на 2022 г. кредитната институция е стартирала мащабен проект за подготовка на ИТ системите си и процеси за конвертиране на валутата.

Планират се промени в близо 140 софтуерни компонента от инфраструктурата на банката. Конвертирането на всяка една банкова сметка – депозитна или кредитна, с автоматично преизчисляване на числовата стойност към нея ще бъде извършено с прецизни програми и в максимално кратък срок през дните 31 декември 2023 г. и 1 януари 2024 г.

УниКредит Булбанк и дъщерните й дружества са започнали да се готвят за замяната на лева с евро още през октомври 2021 г. В проекта участват над 60 експерти от различни структури. А през август 2022 г. Управителният съвет на кредитната институция утвърдил и съответна организация на Проекта за приемане на еврото, включваща всички засегнати системи, интерфейси и процеси.

Вече се говори за 2025 г.

Преди малко повече от седмица за първи път в официален документ се прокрадна съмнението дали ще можем да спазим желаната дата 1 януари 2024 г. за влизането ни в еврозоната.

Кредитната агенция Moody’s обяви, че България все още може да изпълни целта си за приемане на еврото от догодина. Но в основния сценарий за страната е заложено, че този процес вероятно ще бъде отложен поне до 2025 година.

Търговските банки обаче към момента работят по Националния план за въвеждане на еврото, приет от кабинета на 27 май 2022 г. В него датата, заложена за преминаване към еврото, е 1 януари 2024 г. Същият срок бе потвърден и с решението на парламента от 27 октомври 2022 г.

Според финансовия министър Росица Велкова единственият числов критерий, на който не отговаря страната ни за влизане в еврозоната, е инфлацията, която е твърде висока. Тя увери обаче, че с европейските институции ще се водят разговори по този въпрос. Наскоро тя предупреди, че се появява и още един проблем – неприемането на промените в застрахователния кодекс. Част от депутатите от икономическата комисия от разпуснатия парламент бламираха предложените от МФ текстове, които уреждат начина, по който да се плащат обезщетенията по „Зелена карта“ за катастрофи в чужбина. Застрахователният кодекс е един от трите закона, които трябва да се променят във връзка с подготовката за приемането ни в еврозоната.

- реклама -