еврото поскъпна

Еврото поскъпна след избора на Макрон във Франция

Еврото поскъпна към основните валути на борсите в Азия след избирането на проевропейския либерален кандидат Еманюел Макрон за президент на Франция и победата му над кандидатката на крайната десница Марин льо Пен, предаде Франс прес.

Малко след обявяването на резултатите еврото поскъпна до 1,1023 долара, в сравнение с 1,0999 долара в петък вечерта в Ню Йорк. Така еврото достигна най-висок курс от ноември, отбелязва АФП.

Едно евро се продаваше за 124,59 йени тази сутрин, в сравнение със 124,05 йени в края на миналата седмица, и достигна най-висок курс към японската валута за повече от година.

Валутните борси „колективно въздъхнаха с облекчение“, но тази положителна реакция вероятно ще продължи кратко, подчерта австралийският банков експерт Фил Боркин. „Въпросът е дали Макрон ще получи мнозинство на парламентарните избори идния месец?“, добави той.

Смятаме, че еврото може да поскъпва в следващите седмици и месеци, тъй като Европейската централна банка ще прояви по-голяма увереност след намаляването на рисковете в еврозоната, каза пред АФП Рей Атрил от Националната банка на Австралия.

Източник: БТА

- реклама -