Еврото: Кабинетът приема Национален план за въвеждане му, ИТН скочи на МС

Еврото: Кабинетът приема Национален план за въвеждане му. Правителството ще вземе решение на заседанието си в четвъртък за приемане на Национален план за въвеждане на еврото в България.

Добри новини: Гърция дава на гражданите си до 50 евро за зареждане на гориво – Flashnews

Предстои министрите да одобрят допълнителни разходи по бюджетите на МОН, НСИ, Министерството на здравеопазването, Министерството на правосъдието. Ще бъдат одобрени и допълнителни трансфери по бюджетите на общините.

България и още 8 страни искат европари за бежанците – Flashnews

Кабинетът ще утвърди таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за учебната 2022/2023 година. Ще бъде одобрена и хуманитарна помощ за Сирия в размер 273 816 лева.

Анализ: Отражението върху доходите е от голямо значение за влизането в еврозоната – Flashnews

Кабинетът ще реши и за участието на България в световното изложение Експо 2025 в Осака, Япония, което ще се проведе от 13 април до 13 октомври 2025 г.

Министерският съвет ще приеме и Национална стратегия на България за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021 – 2030) и Национален план за действие за периода 2022 – 2023 г.

„Има такъв народ“ изрази недоволство в декларация от трибуната на НС, че правителството днес обсъжда Национален план за въвеждане на еврото, без да уведоми коалиционните партньори в парламента.

В същото време в коалиционното споразумение е записано, че за въвеждането на еврото у нас управляващите ще проведат „мащабна разяснителна кампания“, напомни от името на парламентарната група Любомир Каримански. Той поиска документът да бъде обсъден в Народното събрание.

ИТН скочи срещу кабинета

„На днешното заседание на МС е предвидена точка за приемане на Национален план на въвеждане на еврото в България. Странно е, че нито комисията по бюджет и финанси, нито в пленарната зала този план не беше представен. Да разбираме ли, че народните представители, така, както са разглеждали Националния план за възстановяване и устойчивост, не искат да разглеждат този план, който е много по-съществен, не само за правителството, но и за депутатите“, попита председателят на бюджетната комисия.

„Странно е и мълчанието на „Възраждане“, след като защитаваха тезите за еврозоната. Дали да не търсим обяснението за мълчанието им в едно гласуване преди 20 дни“, намекна още Каримански.

И наблегна, че става въпрос за политически и икономически проект, който зависи от правителството, но и от законодателната роля на парламента, и е дори по-важен от плана за възстановяване.

„Надявам се, че коалицията и нашите коалиционни партньори не са забравили, че приемането на еврото се извършва след мащабна разяснителна кампания, както е записано в коалиционното споразумение“, каза Каримански. Той подчерта, че няма внесен и анализ по темата.

„Ние от ИТН бихме искали да обсъдим в Народното събрание заедно с депутатите Националния план за въвеждане на еврото. Ако вие не сте загрижени, които мълчите, ние сме загрижени“, заключи Любомир Каримански.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено