евро

Еврото достигна 1,20 долара за първи път от две години и половина

Еврото достигна цена от 1,20 долара за първи път от над две години и половина. В 0810 GMT единната валута се търгуваше за 1,2070 долара – най-високата стойност от началото на януари 2015 г.

В същото време изпълнителният директор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изразява слаба загриженост за продължаващите силни позиции на еврото, смятат дилъри.

„Липсата на притеснения у Драги за скорошното увеличение на еврото осигури зелената светлина за скок над ключовата стойност от 1,20 долара“, заяви анализатора на NFS Macro Ник Стаменкович. „Позитивните настроения изглежда ще се задържат“, допълни той и посочи, че скорошни данни на еврозоната са вдъхнали оптимизъм.

В същото време обаче доларът изпитва трудности заради вероятните данъчни реформи на американския президент Доналд Тръмп и геополитическите страхове около изстрелването на ракета над Япония от Северна Корея. Влияние оказва и бурята „Харви“, която продължава да бушува в САЩ.

„Доларът продължава да страда от сблъсъка на Тръмп с реалността“, посочи анализатора на Oanda Крейг Ърлман. „геополитическото напрежение, проблемите вътре в Белия дом и Конгреса, както и ураганът „Харви“ оказват още напрежение върху долара“, заяви той.

- реклама -