храни вериги земеделци производители министерство мерки

Евростат: В България заедно с доходите се увеличават и цените

Цените на някои от основните стоки у нас вече се доближават до средното ниво за Европа. Това показват данни на  Евростат за цените в България спрямо средните европейски. Според анализа на Евростат, заедно с доходите, у нас има ръст и на цените, за да достигнат до средните нива в ЕС.

Цените на млякото, сиренето и яйцата стигат 98% от средното за съюза.

Така заемаме десетото място в съюза.  Най-високи са цените на млечните продукти в Кипър- със 136 на сто над средните. Най-ниски – в Полша.

По отношение на хляба и зърнените храни имаме втората най-ниска цена в Европа- 62% от средното за съюза.

По-малко от нас плащат само в Румъния – 54 на сто. Най-скъп хляб купуват датчаните – цената там е със 150% над средното ниво.

месо

И при месото сме сред европейците, които пазаруват на по-ниски спрямо общия пазар цени. 64 на сто спрямо средните стойности за Европа. 

Алкохолът и цигарите в българските магазини са най-евтини в целия Европейски съюз. Причината е в ниския акциз. За тютюневи изделия плащаме 49 на сто от средното на европейския пазар, за алкохол – 74%.

Най-скъпи са тези стоки във Великобритания – почти двойно спрямо среднените стойности в Европа.

Според предишни проучвания на Евростат българите харчат най-голяма част от бюджета си именно за храна. И по този показател сме първи в Европа. Т.е. ниските цени спрямо средните за европейския пазар за мнозина у нас са всъщност високи. Защото освен на цените, важна е и друга съпоставка- при доходите.

- реклама -