Гълъбинов Forbes доход финансови инфлацията ДДС гадателки измама жена хасково банкова несъстоятелност промени

Евростат: Половината българи не могат да се справят с неочаквани финансови разходи

Близо 53% от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година. Това показват данни от анализ на Евростат за дела на хората в ЕС, които са били изправени пред неочаквани финансови проблеми през 2017 г.

Средният показател в ЕС за хората, които не са могли да реагират адекватно пред неочаквани парични предизвикателства през миналата година е бил 34 на 100, сочи европейската статистика, цитирана от БТА.

Все пак Евростат отчита, че делът на българите, които са имали подобни проблеми през миналата година, е намалял с един процент в сравнение с предходната 2016 г., когато 54 от сънародниците ни не са успели да реагират на финансови предизвикателства. Като цяло в ЕС делът на хората с подобни проблеми е намалял с 2,5% – от 36,5 на сто през 2016 г. – до 34 на сто през м.г., отчита Евростат.

Европейската статистика дава данни и за това колко процента от европейците въобще не могат да си позволят покупката на кола /нова или на старо/ – за ЕС този показател е 7%. За България – 20%, а за Румъния – 30%.

Според статистиката около 46% от българите са били настроени негативно по отношение на спестяванията си, тоест нямали са възможност да заделят пари. Други 70% от сънародниците ни не биха могли да изразходват голяма сума за ремонт на дома си.

Около 80 на сто от българите не биха могли да си купят ново жилище в рамките на една календарна година. Само 30% от сънародниците ни биха имали възможност да заделят пари за покупка на предмет с дълготрайна употреба, сочат актуални данни на родната статистика.

Най-лесно се справят с финансовите проблеми в Малта

Най-нисък дял на жители от европейска страна, които не биха могли да се справят с финансови проблеми, е регистриран през м.г. в Малта – едва 15%, сочат данните на Евростат.

Други страни с добро финансово самочувствие относно неочакваните разходи са Австрия, Холандия и Люксембург – там едва 20% от жителите им нямат възможност да се справят с неочаквани финансови предизвикателства.

Като цяло най-висок е делът на хората в ЕС с финансови проблеми, които не биха могли да реагират при неочаквани парични предизвикателства сред следните категории европейци: самотните родители с деца – 60% и при възрастните двойки над 65 години – 25%, отчита още Евростат.
- реклама -