Евростат: Най-богатите в ЕС живеят в Лондон, а най-бедните – в България

Евростат излишък фискален резерв
Жителите на Западен Лондон са шест пъти по-богати от средните европейци, докато обитателите на Северозападния район на България са три пъти по-бедни, сочи проучване на Европейската статистическа служба – Евростат, цитирано от Франс прес.

В проучването е сравнен по региони брутният вътрешен продукт (БВП) на човек, изразен в „стандарт на покупателната способност“ – тоест с отчитане на разликата в цените между отделните зони.

Най-богатите граждани на ЕС живеят в западните квартали на Лондон, където БВП на човек е 611 процента от средния в Евросъюза.

Следват гражданите на Люксембург (257 процента), на Югоизточна Ирландия (217 на сто), както и белгийската столица Брюксел и германският град Хамбург (по 200 процента).

На другия край на класацията с 29 процента от средния европейски БВП на човек от населението е българският Северозападен район. Следват френската отвъдморска територия Майот в Индийския океан (33 на сто), още два български района – Северен централен и Южен централен (по 34 процента) и Североизточна Румъния (36 процента).

От 21 региона с БВП на човек под 50 процента от средното за ЕС, пет са в България и съответно в Полша, четири в Унгария, три в Румъния и в Гърция и един във Франция, уточнява Евростат.

Източник: БТА