Евростат бедност материални лишения население смъртност раждаемост мигранти одобрение членство еврозона безработица катастрофи смъртни случаи

Евростат: Исторически спад от 12,1% на БВП на Еврозоната и 11,9 за ЕС за второто тримесечие

Сезонно коригираният БВП за второто тримесечие намалява с 12,1% в Еврозоната и с 11,9% в ЕС в сравнение с предходното тримесечие.

Това показва предварителната оценка, публикувана от Евростат.

Прогнозата отчита, че повечето от държавите в ЕС все още са блокирани заради пандемията от коронавирус и това се отразява пряко върху икономическите показатели.

Това е най-резкият спад от 1995 г.

През първата четвърт на 2020 г. БВП е намалял с 3,6% в Еврозоната и с 3,2% в ЕС.

Спадът на БВП за две поредни тримесечия означава, че Еврозоната и целият ЕС се намират официално в икономическа рецесия от началото на годината.

Публикуваните днес данни са прогнозни, като окончателните резултати за второто тримесечие на 2020 г. ще бъдат публикувани на 14 август 2020 г.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година, сезонно коригираният БВП намалява с 15.0% в Еврозоната и с 14.4% в ЕС.

Испания регистрира най-голям спад (-18,5%) в сравнение с предходното тримесечие, следван от Португалия (-14,1%) и Франция (-13,8%). Литва (-5.1%) регистрира най-нисък спад.

- реклама -