КНСБ почасовото кредити НСИ бюджет излишък дълг доходи разходи минимална работна заплата

Евростат: България е на второ място в ЕС по ръст на почасовото заплащане

България е на второ място в Европейския съюз по ръст на почасовото заплащане, показват данните на Евростат.

Разходите за почасово заплащане на труда в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2017 г. са нараснали с 1,5% на годишна база след ръст от 1,6% през третото тримесечие.

Годишният темп на ръста на работната заплата се е ускорил до 1,7% от 1,6% в предишното тримесечие. В същото време другите разходи са нараснали с 1% след повишение с 1,5% тримесечие по-рано. Както отбелязва Евростат, двата основни компонента на разходите за работна сила са работната заплата и разходите, които не са свързани със заплатата.

В 28 страни-членки на Европейския съюз разходите за почасово заплащане на труда са нараснали с 2,3% след ръст от 2,2% през юли-септември. Ръстът на работните заплати се е ускорил до 2,4% от 2,1% в предходното тримесечие. Повишаването на другите разходи се е забавило до 2% от 2,2% тримесечие по-рано.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. най-голям ръст на почасовото заплащане на работната сила на годишна база е регистрирано в Румъния /14,3%/, България /12,2%/ и Унгария /8,6%/. Съкращаване на този показател е регистрирано във Финландия /-0,7%/ и Италия /-0,2%/.

България е сред държавите с най-малко незаети работни места в ЕС

През последното тримесечие на 2017 свободните работни места в зоната на единната евровалута са били два процента, което сочи увеличение в сравнение с предходното тримесечие, когато процентът е бил 1,9. В четвъртото тримесечие на 2016 незаетите работни места в държавите, които ползват еврото, са били 1,7 на сто, сочат данни, публикувани от Евростат.

В целия ЕС незаетите работни места са 2 на сто през четвъртото тримесечие на м.г., но през последните три месеца на 2016 процентът е бил 1,8.

В еврозоната свободните работни места в промишлеността и строителството през последното тримесечие на 2017 са били 1,7%, а в сферата на услугите – 2,3 на сто. В целия ЕС на 28-те процентите са съответно 1,8 и 2,3.

Сред страните членки, за които има налични данни за сравнение, през последното тримесечие на м.г.най-много са незаетите работни места в Чехия (4,4%), Белгия (3,4%), Германия (2,8%), Холандия и Великобритания – по 2,6%.

На другия полюс са Гърция с 0,1%, Испания (0,7%), България и Португалия – по 0,8 на сто.

Сравнени с показателите отпреди година, процентите за България и Испания остават стабилни, а в Гърция и Румъния спадат с по 0,2 процентни пункта.

- реклама -