Евростат: Българите са сред умерените консуматори на алкохол в ЕС

Евростат: Българите са сред умерените консуматори на алкохол в ЕС

Българските домакинства са изразходвали около 1,6% от общите си разходи за консумация на алкохолни напитки през миналата година. Това е равно на средноевропейския показател, показват данни на Евростат за разходите на домакинствата за алкохол в ЕС през 2016 г.

С идентични показатели от 1,6 на сто разходи за консумация на алкохолни напитки, като дял от общите разходи, са страни като Белгия и Великобритания. Това поставя страната ни сред сравнително умерените консуматори на алкохол в ЕС.

Снимка: pixabay.com

По данни на НСИ за миналата година, едно българско домакинство е консумирало средно около 60 литра бира, 5 литра вино и между 3-4 литра ракия или други концентрати. Около 30 литра средно на лице пък е била консумацията на алкохолни напитки през 2016 г., пак до данни на НСИ.

Средните годишни разходи на едно лице у нас за консумация на алкохолни напитки са варирали около 500 лева, при среден показател за ЕС от 250 евро на жител

Според друго изследване на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА), всеки четвърти анкетиран българин е заявил, че употребява алкохол редовно. Като броят на мъжете е бил почти 4 пъти по-голям от броя на жените, употребявали алкохол.

Същото изследване отчита, че около 80 на сто от мъжете и близо 90 на сто от жените у нас са употребявали алкохол в рамките на нормалното – под 300 милилитра на седмица.

Рискова алкохолна седмична употреба на спиртни напитки -над 300 мл, е била регистрирана при 7% от мъжете и 4% от анкетираните жени

Високо рискова употреба на алкохол – над 400 мл седмично, е отчетена при 13% от мъжете и 3% от жените. Всеки втори мъж е предпочитал консумацията на концентрат, а всяка втора жена – консумацията на вино.

Освен това без компания или сами, са консумирали алкохол около 40 на сто от анкетираните мъже и 20 на сто от жените. Живеещите в градовете са имали по-голямо предпочитание към виното, докато в селата са предпочитали повече концентратите и бирата.

Европейците са изпили алкохол за 130 млрд. евро през 2016 г.

През 2016 г. домакинствата в ЕС са изразходвали 1,6% от общите си разходи за алкохолни напитки, което представлява общ разход от близо 130 млрд. евро или над 250 евро на жител на ЕС, отчита анализът на Евростат за консумацията на алкохол в страните на Евросъюза. Трябва да се отбележи, че това не включва алкохолните напитки, плащани в ресторанти и хотели, отчита също европейската статистика.

Снимка: pixabay.com

Домакинствата в трите балтийски държави са отделяли най-голям дял от общите си разходи за алкохолни напитки: Естония , Латвия и Литва. Други държави с високи разходи за алкохол са били Чехия и Полша, както и Унгария и Финландия.

В противоположния край на скалата, най-нисък дял от разходите на домакинствата за алкохолни напитки е регистриран в Испания – 0,8 на сто и Италия – 0,9 на сто

Те са пред Австрия – 1,3 на сто и Португалия – 1,4 на сто.

Страните, в които домакинствата са отделили най-много финансови средства за консумация на алкохол през 2016 г. са: Германия и Великобритания – по над 23 млрд. евро, Франция – над 20 млрд. евро, Италия – 9 млрд. евро, Испания – 5 млрд. евро, Полша – 1,7 млрд. евро, Гърция – 1,2 млрд. евро и др.

- реклама -