ЕК

Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия с още една година

Европейският съюз удължи с още една година санкциите, наложени на Русия след анексирането на полуостров Крим през 2014 г.

„Европейският съвет  удължи до 23 юни 2017 г. рестриктивните мерки, приети в отговор на незаконната анексация на Крим и Севастопол от Русия“, се посочва в изявление.

Санкциите включват три направления – визови ограничения за руски граждани, икономически санкции спрямо руски компании и ограничаване на достъпа до капитали и финансови инструменти в рамките на съюза.

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да осъществи контакт с Европа, за да подобрят отношенията си, влошени след украинската криза. Той обаче настоя, че Западът е виновен за техните охладени връзки.

Путин

„Ние не таим лоши чувства и сме готови да се свържем с нашите европейски партньори, но очевидно това не може да бъде едностранен процес“, заяви руският държавен глава по време на Петербургския икономически форум. Той също така посочи, че въвеждането на санкции срещу Русия заради Украйна е причинило сегашния „колапс“ на отношенията.

Русия неведнъж е заявявала, че счита санкциите за непродуктивни. Външният министър Сергей Лавров ги определи като „път без изход“ и обяви, че страната му е отворена за взаимодействие със САЩ и Европа, когато те се откажат от езика на „ултиматумите“ и „санкциите„.

Вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че единственият начин ЕС да свали икономическите санкции от Русия е, ако Кремъл приложи напълно мирното споразумение за Украйна.

- реклама -