Турция

Австрия блокира преговорите за членството на Турция в ЕС

Виена блокира продължаването на преговорите с Турция за членство в ЕС, след като вчера външният министър на Австрия се закани да не позволи на Анкара да прекрачи прага на евроблока.

ЕС няма да отваря нови глави в преговорите с Турция за членство в ЕС

„Веднъж и завинаги стана ясно, че повече няма да има нови глави с Турция“, заяви Курц и добави, че за тяхното отваряне е необходимо единодушно решение, но Австрия никога няма да се съгласи.

Въпреки това, днес по време на срещата на външните министри на ЕС, повечето страни се обявиха за продължаване на диалога.

Австрия намеси и България

OSCE Ministerial Council Meeting in Hamburg„Нашето мнение съвпада с мнението на България, на Холандия. Холандският парламент прие сходно решение на това, одобрено от австрийския. Всички наши партии са убедени, че преговорите за влизане трябва да бъдат замразени. Аз, разбира се, ще застъпвам тази линия тук, в Брюксел”, посочи вчера австрийският министър на външните работи Себастиян Курц.

България опроверга твърдението

От българското външно министерство обаче побързаха да опровергаят австрийския дипломат. „Нищо в българската позиция не дава основание за изводи, че подкрепяме замразяване на преговорния процес за членство на Турция в ЕС“, казаха от МВнР.

Австрия блокира съвместно изявление на ЕС за преговорите с Турция

Този следобед Курц блокира съвместното изявление на Съвета на Европейския съюз за продължаване на преговори за влизане на Турция в организацията. В тази връзка след заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри ще има само изявления на Словакия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

По-рано германският министър по европейските въпроси Михаел Рот предупреди, че „не трябва да се затварят вратите в този труден етап“, дори и да има „регресия“ по отношение на върховенството на закона и медийните свободи в Турция.

- реклама -