Евросъюзът договори бюджета си за следващата година

Представители на Европейския парламент и държавите-членки постигнаха компромис за бюджета на Европейския съюз за следващата година. Договорените плащания са за близо 158 милиарда евро.

Бюджетът се увеличава с 11 на сто спрямо текущата година

Почти половината от разходите през 2017 отиват по мерки за стимулиране на икономическия растеж – 53,59 милиарда се заделят за структурните фондове, на които България е основен бенефициент, а 2,7 милиарда се дават на инвестиционния фонд по плана „Юнкер“ за привличане на частни капитали.

6 милиарда е бюджетът на ЕС за подсилване на външните граници и справяне с бежанската криза. Половината от тях обаче отиват за държави извън Съюза, които са първоизточникът на миграцията.

Фермерите ще получат около 43 милиарда – по-малко, отколкото настояваха евродепутатите, заради кризата в млечния сектор и животновъдството. За сметка на това се увеличават парите за образование и наука като например за програмата за студентски пътувания „Еразъм Плюс“ или „Хоризонт 2020“. Половин милиард остава сумата за помощ на безработните младежи.

„В крайна сметка същественото е как се харчат парите – горда съм, че не само цифрите в бюджета са увеличени, но и качеството на програмите“, каза след последните си 18-часови преговори по бюджета комисарят в оставка Кристалина Георгиева.

Резултатите от помирителната процедура надмина очакванията ни, изтъкна председателят на парламентарната бюджетна комисия Жан Артюи.

Предстои бюджетът формално да бъде одобрен с две гласувания в Съвета на министрите и в Европейския парламент.

- реклама -