съдебна реформа

Европосланиците доволни от съдебната реформа

Добрата оценка за съдебната реформа е получена по време на среща на правосъдния министър Екатерина Захариева  с посланиците на страните-членки на Европейския съюз у нас, както и дипломатите от Норвегия и Швейцария. Срещата е била под патронажа на холандският посланик, чиято страна в момента председателства ЕС.

От правосъдното минситерство съобщават, че на срещата, която е била закрита, министър Захариева е запознала чуждестранните представители с втората част от промените в Закона за съдебната власт. Сред тях са утвърждаването на съдийското самоуправление, новите правомощия, които ще получи Инспектората към ВСС, кариерното израстване на магистратите, както и новите правила за избори и статут на  на съдебните заседатели.

Срещата е втората в този формат в рамките на последните 5 месеца и има за цел да държи в течение дипломатите за извършваните реформи в правосъдието. Както знаете, и до днес България продължава да бъде критикувана от Европейския съюз за борбата с престъпността и неефективната съдебна система. Според холандският посланик Н.Пр. Том ван Оорсхот готвените промени са сигнал за „създаването на доверие в една независима и безпристрастна съдебна система, но ефектът от тях зависи също така от капацитета на хората, които ще ги прилагат. „

- реклама -